Afinele trebuie consumate cat mai des de persoanele care fac jogging sau se duc la sala regulat deoarece antioxidantii continuti de aceste fructe le protejeaza de "stresul" provocat de exercitiul fizic.

    Noile beneficii ale afinelor au fost descoperite in urma unei cercetari publicate in "Molecular Nutrition & Food Research" si condusa de doctorul Roger Hurst si colegii lui de la Institutul pentru Cercetarea Hranei, din Noua Zeelanda, informeaza La Stampa.

        Invelisul afinelor se pare ca reduce semnificativ daunele care afecteaza celulele din corpul nostru in timpul exercitiilor fizice intense.

        Din rezultatele cercetarii s-a constatat ca extractul de afine protejeaza fibrele musculare de stresul oxidativ (n.red. Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afectiunile muschilor produse radicalii liberi) indus in timpul exercitiilor fizice.

    Afinele sporesc acuitatea vizuala

        Fructele afinului au fost folosite de secole in medicina naturista datorita numeroaselor sale efecte terapeutice. Actiunile sale au ecou la nivelul intregului organism, scazand glicemia, imbunatatind acuitatea vizuala, circulatia, crescand rezistenta vasculara etc.
Fructele acestui arbust, mancate proaspete ori folosite pentru obtinerea unor solutii cu efecte curative, au fost folosite de medici pentru tratarea unor boli manifestate la copil ori la adult.

                                La ce sunt bune afinele?


Afinele, prin continutul de antioxidanti si vitamine precum si prin efectele bactericide pe care le au (distrug microbii) pot fi folosite pentru obtinerea multor beneficii, cum ar fi:
    1. Grabesc vindecarea ranilor. Datorita continutului de flavonoide (pigmenti cu rol antioxidant) afinele ajuta la sinteza vitaminei C. Aceasta vitamina este folosita de catre organism pentru obtinerea colagenului, o molecula ce intra in alcatuirea unor tesuturi. Tocmai din acest motiv, datorita flavonoidelor si continutului mare de vitamina C, afinile ajuta la regenerarea tesuturilor si accelereaza vindecarea ranilor.
    2. Afinele prezinta efecte antihemoragice. Prin actiunile de la nivelul peretilor vaselor de sange, afinele scad fragilitatea vasculara, reduc “daunele” produse de ateroscleroza, refac elasticitatea peretilor vasculari, ajuta prevenirea infarctului miocardic ori la recuperarea portinfarct etc. Sunt utile pentru femeile aflate la menstruatie ori pentru cele care sufera de metroragie.
    3. Doctorul Bernstein a efectuat experimente in laboratorul spitalului Sf. Bartholomeu unde a observat ca sucul de afine sterilizeaza culturi de stafilococi, de bacili Eberth, de bacili Gaertner si E. Coli in aproximativ 24 de ore. Datorita efectelor bactericide, afinele sunt folosite in numeroase afectiuni cum ar fi:

  • flebite, tromboflebite, tromboza venoasa (vene inflamate care pot contine si cheaguri de sange), sechele ale flebitelor;
  • pentru ca au efect bactericid sunt folosite in cazul bolilor diareice (enterocolita, dizenterie, febra tifoida etc.), distrugand din flora intestinala patologica. De asemenea se folosesc si in infectiile urinare (cistite).


    4. Afinele mai sunt folosite pentru afectiuni ca:
  • ulcer varicos, afectiuni gastrice (ulcer gastric, gastrite);
  • afinele scad valorile ureei din sange, fiind utile in cazul gutei;
  • aceste fructe sunt adjuvant in tratamentul tuberculozei;